Duurzaamheid in de Foodservice, de impact op je doelgroep

In onze eerste 3 artikelen over duurzaamheid in foodservice hebben we laten zien wat de kosten zijn als je niks doet, welke knoppen je hebt om aan te draaien en wat de opbrengsten en kosten kunnen zijn. In dit artikel nemen we je mee in hoe verschillende doelgroepen over duurzaamheid denken. Daarnaast laten we je zien hoe je op een duurzame manier kan inspelen op de behoefte van al deze doelgroepen. 

AUTHOR
Remy Cornet

See what we do and learn more about working together.

De 4 verschillende doelgroepen met elk een eigen behoefte
Het segmenteren van doelgroepen kan op tal van verschillende manieren. Zo gebruikt het Foodshift report uit 2020 de mate van kennis en kunde en de mate van motivatie om stappen te zetten. Op basis van deze Factoren worden vervolgens 4 verschillende doelgroepen gemaakt. De idealisten, de trendvolgers, de geblokkeerden en de conservatieven. Deze staan hieronder uitgelegd in rangschikking van hoge bewustzijn over duurzaamheid naar een lage bewustzijn over duurzaamheid. 

De idealist
De idealist wil graag een actieve bijdrage leveren aan verduurzaming van de wereld. In Nederland bestaat 33% van de consumenten uit idealisten. Zij hebben een hoge mate van motivatie om iets goeds te doen en een hoge mate van kennis over duurzame opties. De idealist verwacht dan ook dat je als foodservice organisatie duidelijke doelstellingen hebt op het gebied van duurzaamheid en transparant bent waar je staat. De beste manier om te communiceren richting deze doelgroep is dan ook met transparantie. 

De trendvolger
De trendvolger loopt graag voor bij nieuwe trends zoals duurzame voeding. Bij de trendvolger is er een redelijke mate van kennis over de huidige trends en opties op het gebied van duurzaamheid.  De motivatie om iets goeds te doen ligt laag.In Nederland bestaat 19% van de consumenten uit trendvolgers. De reden om voor duurzame  producten te kiezen komt dus voor de trendvolger vooral vanwege het imago. De producten en/ of het concept is hip, cool en slaat aan. Als foodservice organisatie kan je dan ook het beste met een trendy manier je duurzame producten communiceren, om ook deze doelgroep mee te krijgen. 

De geblokkeerde
De geblokkeerde weet niet voldoende over wat precies duurzame voeding is om echt duurzaam te kunnen eten. De geblokkeerde heeft een lage mate van kennis omtrent duurzaamheid. Wat betreft de motivatie om iets goeds te doen zweeft deze groep een beetje in het midden. Het is niet het geval dat deze groep niet iets goeds wil doen, maar ze weten niet goed hoe ze dit moeten doen en waarom. In Nederland bestaat 26% van de consumenten uit geblokkeerden. De reden voor geblokkeerden om voor duurzame producten te kiezen is dat de producten toegankelijk worden gepresenteerd. De beste manier om te communiceren naar deze doelgroep is dan ook door helder te maken wat de producten zijn en waarom deze duurzaam zijn. Maar vooral op een simpele en duidelijke manier. Bijvoorbeeld door te laten zien dat het product seizoensgebonden is. 

De conservatieve
De conservatieve vindt dat de aandacht voor het klimaat probleem overdreven is. Het is naar diens mening meer iets wat aangepakt zou moeten worden door de politiek of grotere landen. De conservatieve vindt niet dat die diens consumenten gedrag zou moeten aanpassen. De mate van motivatie om iets goeds te doen en de kennis waarom dit nodig is, is dus ook laag. In Nederland bestaat 22% van de consumenten uit Conservatieven.De conservatieve heeft dus geen reden om specifiek duurzame producten te kopen. “Het moet vooral lekker zijn”. Toch is er een manier om als foodservice organisatie deze doelgroep mee te krijgen om duurzame producten te laten consumeren. Focus in je communicatie bijvoorbeeld op de ambacht achter het product, het feit dat het lokaal geproduceerd is, of afkomstig is van een lokale boerderij. 

“If your target audience isn’t listening, it’s not their fault, it’s yours”   Seth Godin

En nu verder…

Je weet nu welke doelgroepen er zoal zijn, hoe zij in algemene zin over duurzaamheid denken en hoe je hier als foodservice organisatie op in kunt spelen. De volgende stap is om als foodservice organisatie te bepalen waar je zelf wilt staan. Wat is je huidige positionering op het gebied van duurzaamheid en waar zou je naar toe willen? Middels de Sustainable Food Route helpen we je hierbij. Dit is een initiatief dat we samen met Conceptional hebben opgezet. De SFR is een concreet stappenplan dat jou kan helpen om je F&B te verduurzamen op een holistische, verantwoordelijke en pragmatische manier. Éen van deze stappen is om samen te kijken naar waar je als organisatie wilt staan, hoe zich dit verhoud tot je doelgroepen en hoe je je doelgroep mee kan krijgen in je stappen plan. 

Benieuwd naar hoe we dit doen? Neem vandaag nog contact op en sluit je aan bij de Sustainable Food Route en bewandel samen met ons de weg naar een duurzamere Foodservice.

NEXT NEWS